Cukor oldódása

Szükséges eszközök:

  • három üveg csésze (esetleg vastag falú üvegpohár, ami bírja a meleget!)
  • 1 kockacukor
  • 1 kiskanál kristálycukor
  • 1 kiskanál porcukor
  • 1 kiskanál
  • meleg víz 

Vajon melyik cukor olvad el hamarabb?

A vizsgálódás lépései:

1. Készítsetek elő az eszközöket!

2. Töltsétek meg a csészéket azonos mennyiségű, azonos hőfokú meleg vízzel.

3. Egyik csészébe tegyétek bele a kockacukrot!

4. A második csészébe tegyétek bele a kristálycukrot!

5. A harmadik csészébe tegyétek bele a porcukrot!

6. Kavarjátok mindhármat meg! (Pl. mindhármat 3x-3x kavarj körbe, majd újra 3x-3x, míg valamelyik cukor fel nem olvad.)

7. Figyeljétek meg, hogy melyik csészében lévő cukor olvadt fel leghamarabb, és melyik legutoljára.

8. Most tegyünk sok – sok cukrot a poharakba. Feloldódik az összes cukor?

 

Megjegyzés:

Azért oldódik fel a porcukor gyorsabban, mert nagyobb felületen érik a víz részecskéi, mint pl a kockacukrot. Minél apróbb méretű egy anyag annál könnyebben oldódik annál nagyobb az összfelülete.

Ha túl sok cukrot teszünk a vízbe nem oldódik fel az összes cukor mert a víznek nincs annyi láthatatlan keze, mint amennyi van a sok-sok cukornak. Telített oldatot kapunk.

Ez a weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezze a sütik használatát, vagy zárja be az oldalt. További információ

Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Engedélyezem" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát..

Bezár